Corona (of Covid-19), een agressief pakketje erfelijk materiaal, dat ons aanvalt, verbindt ons door zijn blinde willekeur. Simpel gezegd komen op onze aarde drie levensvormen voor: planten, dieren en virussen. Als uitzondering bestaan virussen alleen uit erfelijk materiaal met een verpakking en hebben ze continu andere levensvormen nodig -als gastheer- om te overleven.

Zoals er miljoenen dier- en plantsoorten zijn, zijn er ook miljoenen verschillende virussen. Al deze levensvormen willen hetzelfde; in stand blijven en zich vermenigvuldigen. Om te kunnen vermenigvuldigen zijn ze van elkaar afhankelijk. Virussen vermenigvuldigen zich heel snel en heel slordig. Door deze slordigheid ontstaan voortdurend variaties waarbij het merendeel niet levensvatbaar is. Sommige zijn wel levensvatbaar en weer sommige hiervan zijn in staat om met succes te wisselen van gastheer en sommige hiervan gedragen zich agressief.

Niet weerbaar tegen nieuwe agressie

Het coronavirus is daarvan een voorbeeld. Het lijkt op een griepvirus, had voorheen waarschijnlijk een dier als gastheer, is overgegaan op de mens, is erg besmettelijk en veroorzaakt met name ernstige longontstekingen. Omdat het virus nieuw is voor de mens zijn wij er niet immuun voor. Waarom wordt dan de ene wel ziek; de andere niet en waarom de ene levensbedreigend ziek en gaan sommigen dood?

Diversiteit en willekeur

Dat heeft te maken met het feit dat onze afweersystemen persoonlijk verschillen, zoals ook ieder brein, ook van eeneiige tweelingen, uniek is. De afweersystemen verschillen ook nog eens per regio; bevolkingsgroep en daarmee per land. Hierdoor lopen personen met een lagere weerstand (zoals bij bepaalde medische aandoeningen) een hoger risico om besmet te raken en hierna ernstig ziek te worden. De besmetting gedraagt zich als een (ongunstige) loterij. Het lot kan je treffen en niemand is schuldig. Vandaar dat wij onze medemensen met een lagere weerstand moeten beschermen. En vandaar dat je de verspreiding moet zien te voorkomen, zodat zo min mogelijk mensen het lot treffen.

Omdat de aarde rond is en we ons steeds verplaatsen staan we steeds met elkaar in verbinding en besmetten we elkaar. Op deze wijze ontstaat een pandemie en daarbij een ernstige maatschappelijke ontwrichting door het gedrag van dit virus en ons eigen gedrag als antwoord daarop en komen de verschillen in afweersystemen momenteel in je nabijheid, in je land en over de wereld tot uiting.

Corona verbindt ons

De enige oplossing is samenwerking; met elkaar; over de hele wereld; niemand in de steek latend, zonder vingerwijzigingen, waarmee we verspreiding tot stilstand brengen en tijd krijgen om elkaar te genezen, vaccins en medicijnen te ontwikkelen en lessen te leren voor de volgende pandemie.

Marc Pennartz

Executive Coach & Partner

Maak vandaag een begin

Veranderen begint klein. Zet de eerste stap. Laat je gegevens achter en we nemen snel contact met je op. Voor een telefonische kennismaking of een intakegesprek.

Uw gegevens

Contact

T +31 (0)35-6559000
E info@topexecutivecare.nl

bel mij terug